Торта " Шоколадов мус "








Продукти за блата:

2 яйца
60 гр. захар
40 гр. брашно
15 гр. какао
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол

Продукти за шоколадов мус:

300 гр. шоколад  / минимално 50 % какао/
325 мл. сладкарска сметана

220 мл. подсладена сметана

За сиропиране на блата:

70 мл. еспресо

Още:

какао за поръсване

Приготвяне:

Разделете белтъци от жълтъци. Разбийте белтъците на сняг.
Разбийте и жълтъците със захар до побеляване. Към тях добавете разбитите белтъци и смесено брашно с какао, бакпулвер и щипка сол. Разбъркайте с шпатула.
Получената смес сипете във форма за торта 20-22 см., на дъното и стени, с хартия за печене. Печете в загряна фурна на 180 градуса, 10 мин. Готовият блат оставете да изстине.
Докато печете блата направете шоколадовия мус.
В съд на котлона добавете, ситно нарязан шоколад и 325 мл. сладкарска сметана. Бъркайте на бавен огън, докато се разтопи шоколада. Не смее да завира. Махнете от котлона и оставете да изстине.
Разбийте останалата сметана,но не съвсем и постепенно я добавете в охладения ганаш, като разбърквате с шпатула.

Сложете блата на поднос и около него ринг за торти. Сиропирайте с кафе. Сипете цялото количество шоколадов мус, изравнете и оставете в хладилник, около 6 часа.
Охладената торта извадете от обръча и посипете обилно, с какао през цедка. Декорирайте по ваш вкус.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/









































2 коментара:

  1. Ваня, благодаря за рецептата и все ми изглежда, че диаметъра и е по-голям.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използвала съм форма, с диаметър 21 см. Може би така Ви изглежда, заради самите снимки.

      Изтриване

Важно! Нов блог!

Нов линк към блога на Ваня Джорджевич

Блогът на Ваня Джорджевич -  svanya.blogspot.com "В моята кухня с мен Ваня Джорджевич"  svanya.blogspot.com e преместен на сл...